مطالب آموزشی

ده اشتباه رایج در معاینه قلبی و ریوی!

پزشک در حال اندازه گیری فشار خون بیمار

سمع کردن با گوشی پزشکی بخش مهمی از هر ارزیابی بیمار است. حداقل انتظار می‌رود دانشجویان پزشکی، پرستاری و تکنسین اورژانس به عنوان بخشی از معاینه فیزیکی، فشار خون بیمار را اندازه‌گیری و به صداهای ریه گوش دهند.

در برخی شرایط، معاینه‌کننده ممکن است صداهای قلب بیمار یا استخوان بلند بیمار را برای ارزیابی شکستگی گوش کند. اما شنیدن از طریق گوشی پزشکی در محیط شلوغ و پر سروصدا یک چالش همیشگی است. صحبت کردن اطرافیان و موارد دیگر می‌تواند شنیدن انتقال امواج صوتی از ریه ها، قلب، روده ها یا شریان‌های بیمار را از طریق لوله گوشی پزشکی به داخل گوش مختل کند.

در اینجا به ده نکته مهم که به شما کمک می کند سمع بهتری را تجربه کنید اشاره می کنیم:

۱) همیشه از گوش خود محافظت کنید

هنگامی که از گوشی پزشکی خود استفاده نمی‌کنید، با پایین نگه‌داشتن صدای موسیقی، ویدیوها و بازی‌ها، به ویژه هنگام استفاده از AirPods یا هدفون، به خوبی از شنوایی خود مراقبت کنید. هنگام سوار شدن به آمبولانس یا دستگاه آتش نشانی، اگر آژیر روشن است شیشه ها را بالا نگه دارید و از محافظ شنوایی استفاده کنید. به طور کلی، هر زمان که با ماشین آلات سبک یا سنگین کار می‌کنید، از محافظ شنوایی استفاده کنید، از جمله چمن‌زنی، دمنده برگ و اره برقی.

۲) گوشی پزشکی با کیفیت تهیه کنید

هنگام خرید گوشی پزشکی، مانند هر چیز دیگری، هرچقدر پول بدهید همان‌قدر آش می‌خورید. بسیاری از گوشی‌های پزشکی ارزان قیمت و غیراصل ممکن است برای تمرین در آرامش نسبی و محیط ساکت عالی باشد، اما احتمالاً در آمبولانس، در اورژانس یا در درمانگاه، برای سمع بهتر و حذف صداهای اضافه نیاز به یک گوشی پزشکی اصل و با کیفیت خواهید داشت. اما آنقدر برای گوشی‌ پزشکی هزینه نکنید که اگر آن را گم کردید یا به سرقت رفت، از نظر مالی و عاطفی دچار مشکل شوید.

۳) از روی پوست برهنه سمع کنید

لباس‌ها، گان و هر مانع دیگری می‌تواند صداهایی را که می‌خواهید بشنوید، کاهش دهد. اگر دیافراگم گوشی پزشکی را مستقیماً روی پوست برهنه بیمار قرار دهید، بهتر می‌شنوید.

۴) با کانون‌های سمع قلبی و ریوی و نحوه پیدا کردن آن آشنا باشید

ریه‌ها زیر دنده‌ها هستند و توسط آنها محافظت می‌شوند. اگر چست‌پیس خیلی پایینتر از آخرین دنده قرار دارید، احتمال شنیدن صداهای روده بیشتر از صدای عبور هوا در داخل ریه‌ها و مجاری هوایی است. از بالا شروع کنید و در حین حرکت به سمت پایین کمر بیمار به صداهای ریه گوش دهید.

۵) چست پیس را با فشار مناسب روی پوست قرار دهید

دیافراگم گوشی پزشکی که روی پوست برهنه بیمار قرار می‌گیرد، باید محکم در جای خود نگه داشته شود، اما عمیقاً در بافت بیمار فشرده نشود. به اندازه‌ای فشار وارد کنید که دیافراگم نلغزد و در جای خود بماند، زیرا دیواره قفسه سینه بیمار با تنفس منبسط و منقبض می‌شود. اگر دیافراگم را خیلی شل بگیرید، صدای حرکت دیافراگم روی پوست و موی بیمار را خواهید شنید.

۶) هدست‌ها را به درستی در گوش قرار دهید

رایج‌ترین اشتباهی که دانشجویان مرتکب می‌شوند، قرار دادن eartip های گوشی پزشکی در جهت اشتباه است. هدست را طوری در گوش قرار دهید که جهت لاستیکی سر گوشی به سمت بینی شما باشد. اگر برای سمع مشکل دارید، جهتی که نوک گوش‌ها به سمت آن است را بررسی کنید.

۷) از بیمار و اطرافیان کمک بخواهید

با استفاده از کلام یا زبان بدن (مانند یک نگاه متمرکز یا تکان‌دادن سر) برای دعوت به سکوت و آرامش بیمار و اطرافیان در حین تلاش برای سمع استفاده کنید. از بیمار بخواهید در حالی که شما در حال سمع هستید حرکت نکند. برخی از محیط‌ها، به‌ویژه در فضای باز، بسیار پر سروصدا هستند. ممکن است لازم باشد بیمار را به آمبولانس یا اتاق معاینه منتقل کنید تا بتوانید با گوشی پزشکی خود خوب بشنوید.

۸) حتما صداهای نرمال قلبی و ریوی را تمرین کنید

یک گام مهم در شناسایی صداهای غیرطبیعی ریه، گوش‌دادن به تعداد زیادی صداهای طبیعی ریه است. از هر ویزیت بیمار به عنوان فرصتی برای تمرین صدای عبور طبیعی هوا در هنگام بازدم و دم استفاده کنید. همانطور که گوش می‌دهید، در نظر بگیرید که چگونه آنچه می‌شنوید با شرایط پزشکی فعلی و سابقه قبلی، سن و ضخامت دیواره قفسه سینه بیمار مطابقت دارد.

برای تمرین صداهای قلبی و ریوی توصیه می کنیم پس از خرید گوشی پزشکی از فروشگاه تهران لیتمن، اپلیکیشن تهران لیتمن را نصب کنید و از انواع صداهای قلبی و ریوی را تمرین کنید.

صداهای ریوی در اپلیکیشن تهران لیتمن

۹) ذهن و بدن خود را آرام کنید

سمع به توجه و ذهن آگاهی شما نیاز دارد. شما سعی می‌کنید وجود چیزی را بشنوید – نبض یا عبور هوا – در حالی که کیفیت یا نوع صدایی که می‌شنوید را نیز ارزیابی می کنید. صبور باشید، به تنفس خودتان ادامه دهید و حواس‌پرتی‌های ذهنی را در حین تلاش برای تمایز بین رال، خس خس یا رونکای برطرف کنید.

۱۰) دوباره امتحان کنید

پس از تخلیه کاف فشار خون و نشنیدن ضربان قلب بیمار که نشان دهنده فشار خون سیستولیک است، به خود اجازه دهید دوباره امتحان کنید. مطمئن شوید که نبض رادیال بیمار را لمس کرده‌اید. همچنین، نبض براکیال بیمار را لمس کنید تا دیافراگم گوشی پزشکی را تا حد امکان نزدیک به شریان براکیال قرار دهید. به جای حدس زدن، پشتکار داشته باشید، تکنیک خود را به دقت تنظیم کنید و مودبانه به بیمار بگویید: “من دوباره شما را معاینه خواهم کرد.”

نکات تکمیلی:

  • برخی از تولیدکنندگان گوشی پزشکی مثل لیتمن، فناوری به نام “دیافراگم قابل تنظیم” را در گوشی‌های پزشکی به کار می‌گیرند. با استفاده از این فناوری، طیف‌های صدایی مخنلف (فرکانس بالا و پایین) را می‌توان با تنظیم فشار دیافراگم روی پوست بیمار سمع کرد. مزیت این کار این است که وقتی صدایی شنیده می‌شود، پزشک مجبور نیست گوشی پزشکی را از روی قفسه سینه بلند کند و خطر از دست دادن محلی که صدا شنیده شده وجود ندارد. بسیاری از پزشکان جدید از این فناوری بی‌اطلاع هستند.
  • از تماس لوله گوشی پزشکی با لباس بیمار، روپوش خودتان و … جلوگیری کنید تا صداهای اضافی را به حداقل برسانید.
  • برای سمع ریه از پشت بیمار شروع کنید و بعد به جلو بیایید. بهترین صداهایی که می شنوید از خلف قفسه سینه است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *